Elektronik Sigarada Yaşanan Coil Sorunları Ve Çözümleri

4 yıl önce

Elektronik Sigarada Yaşanan Coil Sorunları Ve Çözümleri

Elektronik Sigara kullanımı ile bireyler sigaranın verdiği zararlardan kurtulurken bir yandan da farklı aromalar deneyimleyerek sigarayı bırakma sürecini daha zevkli şekilde yaşayabilmektedirler. Piyasada yüzlerce farklı aromalarda likit bulunmakta ve kişiler kendi damak zevklerine göre diledikleri e-likiti tüketmektedirler.

E sigaralarda coil ve atomizer olarak adlandırılan parçalar bulunmaktadır. Yanlış kullanım sonucu, kimi zaman e-sigaranızı kullanmak çile haline dönüşebilmektedir. Özellikle, bireyler daha kullanışlı olduğu için hazır coilleri seçmektedir. Piyasada en yaygın olan elektronik sigara coil markaları; Smok coil, Vaporesso Coil, Joyetech coil ve Eleaf coil şeklindedir. Hazır coillerinin hepsinin üzerinde rezistans yani direnç değerleri ve önerilen Watt seviyesi belirtilir.

Kimi zaman bireysel kullanım hatalarımızdan kimi zaman da mekanik hatalardan dolayı coiller ile ilgili sorunlar yaşayabilmekteyiz. Bu yazımızda, coilleriniz nasıl kullanılması gerektiğini ve atomizerde oluşan likit sızması tarzı istenmeyen durumlarda neler yapmamız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatacağız.

Coilimden Likit Sızıyor, Ne Yapmam Gerekiyor?

Likit sızma durumu oldukça can sıkıcı olabilir. Ancak, hızlı müdahaleler ile bu durumu çok hızlı çözüme kavuşturabiliriz. Örneğin, Smok coil inizden likit sızmaktadır. Bu durumda sırasıyla yapmanız gerekenler;
  • İlk olarak atomizerinizi elektronik sigaranızın gövdesinden ayırın. Daha sonra atomizerinizi (atomizer cinsine göre değişebilir) alt kısmından gevşetin ve parçalarına ayırınız.
  • Coilinizi atomizerden ayırın.
  • Coil üzerinde özellikle pamuğunun oldukça ıslak; hatta kirli bir yapısının olduğunu fark edeceksiniz.
  • Bir peçete yardımı ile coil’in alt kısmında bulunan parçayı ayırınız. Bu işlemi yaparken, coilinizin ortasında bulunan siyah parçaya veya içinde bulunan tellere dokunmamanız önemle rica olunur.
  • Kuru bir peçete ile coil’in alt kısmında görünen pamuğu hafifçe dokunarak, pamuktaki fazla likitin peçete tarafından emilmesini sağlayın.
  • Daha sonra coilin orta kısmında bulunan boşluğa doğru hızlıca üfleyiniz. Bu şekilde coilinizin iç kısmını da temizlemiş olursunuz.
  • Bu işlem sayesinde hem coilde bulunan fazla likiti almış olursunuz hem de coil temizliğini yapmış olursunuz. Bu işlemi belirli süreçlerde tekrarlamanız, elektronik sigaranızdan almış olduğunuz performansı da arttırır.
  • Son olarak coil in önceden çıkarmış olduğunuz parçayı tekrar geri takıp; atomizerinize tekrar monte ediniz.
  • Atomizerinizi, elektronik sigaranızın bataryasına tekrar takıp likitinizi doldurunuz. Likiti doldurduktan 10-15 dakika kadar bekleyiniz.
  • Elektronik sigaranız tekrardan kullanıma hazırdır. Likit sızması gibi bu durumlar yaşamanız halinde, bu işlemleri yaparak elektronik sigaranızdan tam performans alabilirsiniz.


Hazır Coil Kullanıcısıysanız Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ilk olarak coilinizi atomizere takarken oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin, Vaporesso coilinizin ortasında bulunan contaların atomizere tam oturduğundan emin olunuz.
  • Daha sonra coilinizi atomizere vidalama işlemi yaparken gevşek bırakmamaya özen gösteriniz.
  • Genel olarak bireyler hem daha kolay kullanıma sahip olduğu için hem de daha yüksek Watt lara çıkabildiğiniz için tercih sebebi olarak hazır coiller kullanmaktadır.
  • Her coilin üzerindeki rezistans değerine dikkat etmeli ve önerilen Watt ayarını okuyarak batarya gücünü, coil’in özelliğine göre ayarlamanızda fayda var.
  • Bütün hazır coiller, elektronik sigara firmaları tarafından el değmeden fabrika standartlarına uygun şekilde üretilmektedir. Bu nedenle likit sızması gibi sorunlar genellikle kullanım hatalarından kaynaklanmaktadır. Ancak, bu tarz sorunların önüne alınacak küçük önlemlerle ile geçebiliriz.

Daha Verimli Elektronik Sigara Kullanımı için Coil Ve Atomizerler Hakkında Bilinmesi Gereken Teknik Bilgiler

Özellikle gelişmiş ve ileri düzey teknolojiye sahip elektronik sigaralar temelde iki parçadan oluşmaktadır: atomizer ve batarya. Atomizerler ise genellikle üstten doldurmalı ve alttan ise iki adet hava kanalına sahip olan parçalardır.

Bu hava kanalları genellikle manuel şekilde değiştirilmekte ve kimi zaman gevseme vb durumlarda likit sızıntısına neden olabilmektedir. Atomizeriniz veya coilinizden bu tarz durumlar yaşamamak adına aşağıdaki maddelerde geçen uyarılara dikkat etmenizde fayda var.
  • Likit doldurma süreci oldukça önemlidir. Atomizerinize likitinizi doldururken, özellikle ortada bulunan hava kanalına likit sıçratmamaya veya akıtmamaya özen gösteriniz. Aksi taktirde hem atomizerden likit sızabilir hem de e sigaranızı kullanırken ağzınıza likit sıçrayabilir.
  • Coilinizi atomizere monte ederken gevşek bırakmadığınız, tam takılı olduğundan emin olunuz. Eğer atomizerinizin vidasından herhangi bir diş atlayıp monte ederseniz, cihazdan tam verim alamazsınız. Bu nedenle, likit sızdırma/akıtma gibi durumlarla karşılaşırsınız.
  • Özellikle elektronik sigaranızı kullanmadığınız zamanlarda veya uyumadan önce, hazneyi full doldurmamaya özen gösteriniz. Aksi taktirde, kullanmadığınız zamanlarda fazla likit yüklenmesinden dolayı, coilde bulunan pamuk gereğinden fazla likit emmiş olacaktır.
  • Eğer coilinizi çok uzun süre boyunca kullanıyorsanız, farklı bir coile geçmenizde fayda var. Her coilin belirli bir kullanım ömrü vardır, belirli bir süre sonra yeterli performansı alamadığınız durumda yedek coile geçmenizde fayda var.
  • Bir diğer önemli unsur ise elektronik sigaranızı kullanmadığınız zamanlarda hava kanalını kapatmanız coilinizin ömrünü uzatacaktır. Böylece pamuğun hava ile temasını keserek likit emme sürecini yavaşlatmış olursunuz.


Coil Tercihiniz  RBA (Rebuidable) veya RTA Atomizer Kullanıcısıysanız Dikkat Etmeniz Gerekenler Teknik Donanımlar

Kimi elektronik sigara kullanıcıları hazır coil kullanmak yerine kendi coillerini oluşturmayı tercih edebiliyorlar. Böylece bireyler pamuk ve rezistans tellerini kendi tercihlerine göre seçerek, coill’erini kişiselleştirmektedirler.

Ancak RBA veya RTA Atomizerlerde pamuk kısmını eğer az koyarsanız, fazla likit atomizere nüfus edeceği için hava kanalına sızabilir. Bu nedenle, likit sızma oranları artabilir. Bu nedenle, atomizerinize pamuğu sararken yeteri kadar pamuk koydunuzdan emin olunuz.

Elektronik sigara kullanırken bireylerin en çok karşılaştıkları sorunlardan birisi de kullanım esnasında yaşanan sıçratma sorunsalıdır. Bu durumun birçok sebebi olabilmektedir. Yine coildeki pamuğun fazla likit absorbe etmesi veya yanlış likit dolumundan dolayı sıçratma sorununa neden olabilir.

Likit sıçratması yaşamamak adına, ya coili atomizerden çıkararak, kuru peçete yardımıyla fazla likiti alarak kurumaya bırakabilirsiniz. Özellikle bir ısı tutmanıza gerek yoktur. Coilinizin kendi kendine kurumaya bırakmak, parçalarına zarar gelmesine engellemiş olursunuz.

Bir diğer çözüm yolu ise, elektronik sigaranızın tuşuna basarak atomizerin orta kısmından hızlıca üfleyebilirsiniz. Böylece fazla likit, bu işlem ile dışarı aktarılacaktır. Ancak bu işlemi yaparkan esigara’nızın ateşleme tuşuna uzun uzun basmayın. Ayrıca her bir basma işlemi arasında bir süre bekleyiniz. Art arda hızlı ateşlemeler, elektronik sigaranızın coilinin yanmasına neden olabilir.

Son olarak, kimi zaman likit sıçraması veya sızıntısı kullanılan e-likit çeşitlerinden kaynaklanmaktadır. Mod elektronik sigaralar için uygun olan/önerilen likitler genellikle yüksek VG oranına sahiptir. Eğer PG oranı yüksek likit kullanırsanız, bu durum hem boğazınıza hem de coilinize zarar verir.

Yüksek oranda PG ye sahip e-likit kullanmak boğaz tahrişine neden olabilir. Bir diğer durum ise, PG maddesi VG ye oranla daha akışkandır. Bu da likitinizi daha akışkan yapar. Fazla akışkanlık ise, likitin atomizerden sızmasına neden olacaktır. Genel olarak e-likit satın alırken %70-%80 oranlarında VG ye sahip likit seçmeniz, tarz durumların önüne geçecektir. Böylece, elektronik sigaranızdan daha yüksek performans almanızı sağlayacaktır.